Občania Malého Šariša protestujú proti schválenému vedeniu trasy diaľnice

08.07.2004 Celý región

Petíciu proti schválenému vedeniu trasy diaľnice D1 v úseku od obce Svinia do Prešova zaslali vedeniu rezortu dopravy občania Malého Šariša. Podpísaných asi ...
Petíciu proti schválenému vedeniu trasy diaľnice D1 v úseku od obce Svinia do Prešova zaslali vedeniu rezortu dopravy občania Malého Šariša. Podpísaných asi 40 občanov chce dosiahnuť zmenu vedenia trasy.

Hovorca petičného výboru Peter Kohút na tlačovej konferencii 7. júla v Prešove povedal, že nechcú byť brzdou výstavby diaľnice, ale chcú, aby sa rešpektovali ich práva. \"Pri danom variante trasy a schvaľovaní jeho bol z pohľadu životného prostredia občan odsunutý na posledné miesto, \" zvýraznil. Preto sú odhodlaní domáhať sa obrany svojich práv aj súdnou cestou.
Spomínaná petícia je už v poradí treťou, ktorou upozorňujú na to, že investor Slovenská správa ciest (SSC) nerešpektuje práva občanov. Tí sú presvedčení, že trasu diaľnice možno posunúť o 200 metrov južným smerom od schválenej trasy. Pri nej by bol totiž najbližší rodinný dom vzdialený len 55 metrov. Z vyše 250 vlastníkov a spoluvlastníkov pozemkov v obci 15 nepodpísali vyvlastnenie na základe zmluvy o budúcej zmluvy. Dostali potom na podpis rovno kúpnu zmluvu. To je tiež podľa Kohúta prejav vydierania. Neuznávajú argumenty SSC, že zmenou trasy by sa oddialila výstavba o päť až desať rokov. Považujú to za propagandistickú výhovorku.
Podľa Kohúta je zlý a neoptimálny aj súčasný zámer, keď \"na krátkom úseku osem kilometrov medzi Sviňou a Prešovom sú štyri protioblúky\". Podľa neho \"výrazne obmedzujú dynamiku prevádzky\".
Úsek diaľnice D1 Svinia - Prešov sa mal pôvodne začať stavať v roku 2003. Stavebné práce nezačali ani doposiaľ. Územné rozhodnutie o stavbe bolo vydané ešte v roku 2000.

(jj)
 

Vyberte región

mark